Obnovljivi izvori energije 

U sklopu  izborne nastave iz obnovljivih izvora energije,  10.studenog 2010. učenici naše škole posjetili su Varaždin  sa svojim profesorima Đurom Posavcem i Mirnom Mihaljević.

Povod je bio 2. Međunarodni sajam za obnovljive izvore energije  Cro Eco Energy Expo 2010. i obilazak tvornice SOLVIS koja se bavi proizvodnjom  fotonaponskih modula .

Dana 11.11.2011. učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića  posjetili su 3. Sajam obnovljivih izvora energije, tvornicu Solvis i prvu sunčanu elektranu snage 29,9 kW s dvoosnim praćenjem Sunca u Hrvatskoj tvrtke Solektra iz Nedelišća  u selu Križopotju kod Čakovca.

Posjet Nacionalnom  parku “Krka”i prvoj  hidroelektrani u svijetu.   26.4.2013.

Posjetili smo slapove Krke, vodenicu , prvu hidroelektranu Krka (Jaruga 1) i HE Jaruga 2. Hidroelektrane su izgrađene 1895. i  1903.

Na rijeci Krki mlinice (vodenice) , postojale su još u rimskim vremenima, a prvi se put spominju 1251. godine u dokumentu kralja Bele III. Osim žitarica u njima se mrvio i buhač – prirodni pesticid.

Ante Šupuk (1838. – 1904.) prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika, godine 1895. na Skradinskom buku, u suradnji s inženjerom Vjekoslavom pl. Meicshnerom izgradio je prvi sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu, i tako pretekao amerikanca Forbesa čak za godinu dana!  Forbesova hidroelektrana (po Teslinom patentu) na slapovima Nijagare u SAD, prva hidroelektrana u svijetu, proradila je 26. kolovoza, tj. dva dana prije Šupukove na slapovima Krke, ali je grad Buffalo električnu energiju iz te elektrane dobio gotovo godinu dana kasnije kada je izgrađen dalekovod i niskonaponska mreža. Najstariji hrvatski grad Šibenik imao je javnu električnu rasvjetu i izmjeničnu struju u kućama prije svih metropola u svijetu.

Posjet vjetroelektrani  na Pometenom brdu kraj Dugopolja !  26.4.2013.

Učenici naše škole koji pohađaju izborni predmet obnovljivi izvori energije u suradnji s firmom Končar posjetili su njihovu vjetroelektranu kraj Dugopolja sa svojim profesorima. Na nadmorskoj visini od 560 do 620 metara na  Pometenom brdu, zagrebački Končar završio je prvu fazu izgradnje vjetroelektrane instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje. Ovih šest agregata ukupne  je  snage 6 megavata,   a u drugoj fazi planiraju izgraditi  još 10 agregata, ukupne snage 11,5 megavata te će cjelokupna snaga vjetroelektrane biti 17,5 megavata.

Stručni posjet Energetskom institutu Hrvoje Požar 16.svibnja 2013.

Posjet učenika 3d i 3f  naše škole  Energetskom institutu Hrvoje Požar  za vrijeme  4. Zagrebačkog energetskog tjedna. U energetskom institutu dočekao nas je gospodin Filip Prebeg  koji je u ime Instituta koordinirao Danom otvorenih vrata. Gospodin, mr.sc. Vedran Krstulović, dipl.ing. prezentirao je učenicima razvijanje i mogućnosti primjene novih tehnologija  i nova rješenja proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije. Osim toga učenici su obišli postrojenje s kojim su, završetkom rekonstrukcije postojećeg poslovnog objekta  instituta  postignuti visoki energetski standardi. S obzirom da je jedna od temeljnih misija Energetskog instituta Hrvoje Požar pružanje potpore i promocija održivih prometnih sustava koji doprinose sustavnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, učenicima je predstavljena i prva demo punionice tipa 1 postavljena ispred zgrade instituta Savska cesta 163,  u sklopu inicijative E-mobilnost. Gospodin Filip Prebeg demonstrirao je lakoću upotrebe punionice na modelu  100 % električnog automobila Citroën C-Zero.